Nabeschouwing van de eerste editie van voetbalcafé De 14e Man


Op maandagavond 14 december werd in de business club van Helmond Sport de eerste editie van voetbalcafé De 14e Man gehouden. Deze avond was georganiseerd door theGreatMatch.com en werd mede mogelijk gemaakt door partycentrum De Pandoer. Zo’n 100 mensen (uit prof- en amateurvoetbal, leveranciers van sporttoepassingen en van data analysebedrijven) woonden deze avond bij. Hans van Breukelen (directeur stichting Sports and Technology) was de moderator van deze avond.

Het thema van de avond was “De veertiende man is een game changer” en ging over de mogelijkheden en meerwaarde van data analyse en technologie in het voetbal. Guido Budziak van theGreatMatch.com hield een presentatie en een expertpanel discussieerde onder leiding van Hans van Breukelen over een viertal stellingen. In dit artikel lees je de belangrijkste zaken die tijdens deze avond de revu zijn gepasseerd.

Voetbalcafé De 14e Man werd gehouden in de business club van Helmond Sport.

Voetbalcafé De 14e Man werd gehouden in de business club van Helmond Sport.

Presentatie “De onmisbare veertiende man” door Guido Budziak

In 1999 waren er mensen die zich niet voor konden stellen wat ze met een mobiele telefoon zouden moeten (bekijk deze video maar eens). Tegenwoordig kan bijna niemand meer zonder smartphone. Er komen steeds meer technologieën en data analyse toepassingen voor het voetbal op de markt. Dat lijkt voor (amateur)clubs soms nog een ver van mijn bed show. Wat kun je met een bal met sensoren, hesjes met hartslag meters en GPS of slimme cameraystemen? Moet je er wel iets mee doen? De meerwaarde van al die mogelijke data analyse toepassingen en technologieën – samen “de veertiende man” – kan aan de hand van twee vragen beter worden begrepen:

  1. Wat heeft de veertiende man voetballers te bieden bij hun ontwikkeling?
  2. Hoe versterkt de veertiende man de wisselwerking tussen de coach en het team?

Aan de hand van deze vragen wordt duidelijk dat toepassing. Daarnaast is de kennis en kunde uit de top van het voetbal op tal van manieren waardevol voor amateurclubs. Inzichten over de groeiontwikkeling en de samenhang met blessures, de benadering van jeugdspelers en het benutten van videoanalyse zijn ook toepasbaar in het amateurvoetbal.

De menselijke maat

De veertiende man is geen wetenschappelijk wonderkind. Bovendien heeft het publiek ook verwachtingen. Op voorspelbaar robotvoetbal zitten mensen waarschijnlijk niet te wachten. Het voetbal is ook nog eens doorspekt met rituelen, gevoel en emotie. De veertiende man heeft een dienende rol als hulpmiddel om individuele kwaliteiten te ontwikkelen en binnen een teamverband in het bijzonder de creatieve spelers maximaal de ruimte te geven. De conclusie van deze presentatie was:

  1. De veertiende man kan spelers helpen om meer zelfbewust te worden en biedt oplossingen om de eigen ontwikkeling (op dit moment met name technisch en conditioneel) te stimuleren
  2. De veertiende man vormt de smeerolie in de communicatie tussen de coach en het team; coaches kunnen sneller doorgronden waar de schoen wringt en hun aanwijzingen vervolgens effectiever communiceren

Paneldiscussie “De veertiende man in actie”

Hans van Breukelen leidde de discussie met het expertpanel. Dit panel bestond uit Luc van Agt (PSV, KNVB), Rinus Louwers (fysiotherapeut), Rick de Rooij (hoofd opleidingen Helmond Sport) en Hans Smulders (technisch directeur NAC Breda). Zij gingen in gesprek over de vier onderstaande stellingen. De stellingen hadden betrekking op algemene en actuele voetbalzaken.


Stelling 1: Kunstgras van de regen in de drup

Luc van Agt trapte de discussie af. Hij gaf een toelichting op zijn eigen ervaringen en het onlangs verschenen rapport van de KNVB. Spelers die niet van jongs af aan gewend zijn om op kunstgras te spelen kunnen klachten ervaren. Met name rond het bekken. De conclusie was dat we over een paar jaar in Nederland kunstgrasvoetballers hebben. Spelers en speelsters die geen last hebben van blessures door kunstgras omdat hun lichamen eraan gewend zijn. Voor onze internationale positie kan het betekenen dat we verder achterop raken. In het buitenland blijft men overwegend op gras spelen en buitenlandse teams zijn dan in het voordeel. Hans van Breukelen wist te melden dat er een hybride veld op de markt is. Een veld dat voor ongeveer 20% uit kunstvezel bestaat en voor de rest uit gewoon gras. Zo’n veld heeft de stevigheid van een kunstgrasveld en de eigenschappen (met name bij slidings) van een natuurgrasmat.


Stelling 2: Nederland opleidingsland met het verkeerde vakkenpakket

Rick de Rooij vertelde over de werkwijze binnen Helmond Sport (binnenkort volgt hierover een uitgebreider verhaal). Hij gaf aan dat Helmond Sport een eigen zienswijze heeft ontwikkeld over opleiden. Hans Smulders sprak over zijn ervaringen met Mitchell van der Gaag (coach bij Eindhoven) die de lessen die hij in Portugal geleerd had in de praktijk brengt. De conclusie was dat we in Nederland in slaap zijn gesukkeld. Andere landen zijn ons voorbijgestreefd. De bekendste voorbeelden zijn de cultuuromslag in Duitsland en de comeback van België. (Wie meer wil weten over de cultuuromslag die in Duitsland heeft plaatsgevonden en die uiteindelijk tot de wereldtitel in 2014 heeft geleid kan dit lezen in het boek “Das Reboot” van Raphael Honigstein.)

Hans van Breukelen overlegt met het expert panel

Hans van Breukelen overlegt met het expert panel

Stelling 3: De coach heeft altijd gelijk

Een winnende coach heeft altijd gelijk volgens Rinus Louwers. Tegelijkertijd kan een coach De conclusie die hier getrokken kan worden is dat een moderne (hoofd)trainer in staat is om het juiste begeleidingsteam om zich heen te verzamelen. Als we dit vertalen naar het amateurvoetbal, waar de middelen beperkt zijn en een coach lang niet altijd mensen om zicht heen heeft, betekent het dat slimme hulpmiddelen ook assistentie kunnen leveren. Bijvoorbeeld de door TNO ontwikkelde technologie die automatisch hoofdmomenten uit wedstrijden selecteert waardoor het maken van video selecties veel minder bewerkelijk en minder tijdrovend is. Dus ook de amateurcoach krijgt hiermee toegang tot videoanalyse.


Stelling 4: De smartphone-generatie is onbereikbaar

Deze stelling werd ingeleid met de volgende quote:

De jeugd van tegenwoordig – “Onze jeugd heeft tegenwoordig een sterke hang naar luxe, heeft slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. Ze geven de voorkeur aan kletspraatjes in plaats van training. Jonge mensen staan niet meer op als een oudere de kamer binnenkomt. Ze spreken hun ouders tegen en houden hun mond niet in gezelschap … en tiranniseren hun leraren.” — Griekse filosoof Socrates, 500 jaar voor Christus.

Meningen (vooroordelen) van oudere generaties over jongere generaties zijn blijkbaar van alle tijden. Het kenmerk van de huidige tijd is dat de jeugd naast het voetbal veel meer aantrekkelijke alternatieven heeft in vergelijking met enkele jaren geleden. Voetbal is slechts een van die alternatieven. De conclusie die voorzichtig getrokken werd is dat er juist wel een kans ligt om de jongere generatie via nieuwe technologie te bereiken en te inspireren. Dat zijn ze immers allemaal gewend. Op die manier ervaren ze de uitdaging die ze zoeken.


Panelleden vertellen

Hieronder staat van ieder panellid een uitspraak die zij tijdens de discussie naar voren hebben gebracht.

Hans Smulders (technisch directeur NAC Breda)Hans Smulders (technisch directeur NAC Breda) over visie, beleid en keuzes

“In mijn vorige functie bij FC Eindhoven als technisch manager hebben we heel helder beleid gevoerd. We hadden beperkte middelen maar wel ambitie. De spelers kregen bescheiden contracten en we hebben geïnvesteerd in onze infrastructuur en trainers. Hiermee boden we de spelers optimale ontwikkelingsmogelijkheden waar ze zelf de vruchten van konden plukken. Die combinatie heeft ons, club en spelers, denk ik het succes gebracht.”

Rinus Louwers (fysiotherapeut)Rinus Louwers (fysiotherapeut) over “de smartphone-generatie”

“Ik ervaar eigenlijk geen grote verschillen tussen de jeugd van vroeger en nu wanneer ze bij mij op de massagetafel liggen. Wel is het zo dat er in vergelijking met vroeger veel meer alternatieven zijn buiten het voetbal. Ik was vroeger teleurgesteld vanwege een afgelaste wedstrijd. Dan moesten we een week wachten op de volgende gelegenheid. Nu zijn ze in zulke gevallen wel blij dat het is afgelast want dan kunnen ze andere dingen doen.”

r.d.rRick de Rooij (hoofd opleidingen Helmond Sport) over keuzes ten aanzien van kunstgras

“Wij kiezen ervoor om onze teams zoveel als mogelijk op kunstgras te laten trainen. Ook als de wedstrijd op natuurgras wordt gespeeld. Dat is een bewuste keuze en geeft duidelijkheid aan spelers en trainers over hoe we trainen en ons voorbereiden. We zorgen er op andere manieren voor dat onze spelers mentaal voorbereid zijn wanneer we op natuurgras spelen.”

l.v.a

 

Luc van Agt (inspanningsfysioloog van PSV en de KNVB) over andere sporters als inspiratiebron

“Soms helpt het om voetballers beelden te laten zien van (top)sporters uit andere sporten. Bijvoorbeeld individuele sporters. Dan realiseren ze zich wat die er voor over hebben en doen om beter te worden. Dan is het ook weer niet zo dat ze dan bijvoorbeeld net zo sterk moeten worden, het gaat om hun voetbalkwaliteiten. Maar ze zijn zich dan bewuster van waar ze mee bezig zijn.”

Wordt vervolgd

Vanwege de grote opkomst en de vele vragen die er nog te beantwoorden zijn denken we na over een tweede editie van dit voetbalcafé. Dit zal dan ergens in het voorjaar van 2016 plaatsvinden. De avond zal hoogstwaarschijnlijk gaan over de vraag hoe je als club op een verstandige manier kunt investeren in alle nieuwe mogelijkheden die er op de markt zijn. Kortom, hoe betaal je het.


Suggesties

  • Lees hier het verhaal met Willy van der Kuijlen en zijn tips over het ontwikkelen van traptechniek.
  • Wat kan ik met Adidas smart ball? In dit artikel staat in detail beschreven hoe een amateurclub met de aanschaf van 1 bal de traptechniek bij de jeugd kan ontwikkelen.
  • Talentontwikkeling en jezelf verbeteren. Hoe doe je dat als coach en wat kom je tegen. Lees hier het verhaal van Wiljan Vloet.
  • De term innovatie valt regelmatig. Waarin verschilt innovatie voor de profsport van innovatie in de breedtesport? Tim Konings (projectleider InnoSportLab Sport & Beweeg!) deelt zijn ervaringen. Je leest het hier.
  • Wil je nog eens beter begrijpen hoe er op het hoogste niveau wordt gewerkt met data analyse? Lees dan het verhaal eens over de werkwijze van Louis van Gaal bij Manchester United. Klik hier.
  • Waar zitten nu verschillen tussen de prof- en amateursport voor een trainer die beide werelden kent? Lees de verhalen van Hans Kraay Jr. (zaterdaghoofdklasser DOVO) en Frank Weijers (eersteklasser SV Deurne)