Voorstellen van Van Basten zijn kapitaalvernietiging!


Prominente voetbalmensen hebben niet veel op met het voorstel van Marco van Basten om de buitenspelregel aan te passen (lees: af te schaffen). Daarnaast stelt Van Basten onder andere voor om shoot-outs, self-passes en tijdstraffen in te voeren. Deze aanpassingen zouden het spel aantrekkelijker moeten maken.

Van Basten, de man die met uiterste precisie een bierdop van een fles kon schieten, lijkt langs de lijn vooralsnog met losse flodders te schieten. De bobo’s en zelfbenoemde experts schieten in de media met scherp op zijn plannen. UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin claimt dat er geen revolutie nodig is (wat dan wel Aleksander ???).

UEFA-voorzitter Ceferin lacht de voorstellen van Marco van Basten ( Chief Officer for Technical Development van de FIFA). Bron: NOS teletekst, 30-01-2017.


Ruimte genoeg voor een alternatief spel


Liverpool-coach Jürgen Klopp gaf inhoudelijk commentaar op de verschillende voorstellen. Zijn conclusie is dat de regels in orde zijn. Desnoods kan Van Basten genoeg plekken op de wereld vinden waar ruimte is om veldjes aan de te leggen voor “zijn” alternatieve voetbalspel, aldus Klopp. De 14e man kan zich in deze redenering om het spel onveranderd te laten vinden, maar om een andere reden.


Het oordeel van de 14e man


Drastische veranderingen zoals door Van Basten worden voorgesteld gaan ten koste van de kwaliteit van de voetbalopleiding. Laat de jeugd opgroeien met de huidige regels. Dan profiteren ze van de bestaande tactische kennis (vaak al moeilijk genoeg om te begrijpen).

Pas je het spel teveel aan dan gooi je namelijk het kind met het badwater weg. De voorgestelde wijzigingen helpen het bestaande begrip van goed tactisch spel volledig om zeep. Coaches kunnen geen zinnig verhaal meer “uit de oude doos meer vertellen” om een spelsituatie uit te leggen. Van wedstrijden uit het verleden kun je als jeugdspeler niet veel meer leren. Op die manier gooi je relevante voetbalhistorie zomaar weg. Dat is kapitaalvernietiging!

Kortom Marco, de 14e man ziet graag meer aandacht voor de ontwikkeling van de voetbalvaardigheid van spelers op basis van de bestaande regels. Als de spelers beter worden dan wordt het voetbal vanzelf (weer) aantrekkelijker om naar te kijken. De 14e man staat open voor vernieuwingen en is daarom benieuwd naar de ideeën die nog komen gaan.