Frank Weijers schrijft geschiedenis: scoren en winnen bij profdebuut


(tekst: theGreatMatch.com, met dank aan Marcel Koolen van QZNYWRLDTXTConceptie voor de revisie)

Frank Weijers debuteerde in 1984 op vijftienjarige leeftijd in het eerste elftal van UNA uit Zeelst (Veldhoven) dat uitkwam in de derde klasse. Op eenentwintigjarige leeftijd maakte hij de overstap naar het profvoetbal en scoorde in zijn debuutwedstrijd voor Helmond Sport, het was het 1.000ste doelpunt van de Helmonders in het betaalde voetbal. Na Helmond Sport volgde Haarlem, Dessel Sport (België), FC Eindhoven, RBC Roosendaal, Helmond Sport en KFC Lille (België), waarna hij zijn actieve periode afsloot bij zijn oude liefde UNA. Sinds 2004 is Weijers als trainer actief, momenteel bij eersteklasser SV Deurne. In onderstaand artikel kijkt Frank terug op zijn mooiste voetbalherinnering, het verloop van zijn carrière als speler en trainer.

Van de amateurs naar de profs

Frank Weijers: “In 1990 was ik één van de tien nieuwe spelers in de selectie van Helmond Sport. Die tien spelers kwamen allemaal uit de regio, want Helmond Sport wilde met een – voor de achterban – herkenbaarder team spelen. We kwamen allemaal van amateurclubs; van hoofdklasse tot derde klasse. Een van de nieuwelingen was doelman Rein van Duijnhoven – de huidige keeperstrainer van Helmond Sport – die afkomstig was van het Tilburgse LONGA en die jaren later furore maakte bij Vfl Bochum. Ik was 21, had ervaring met het spelen in een eerste elftal, maar er was bij de profs natuurlijk wel een enorm niveauverschil.

Gekkenwerk

Frans Körver was trainer. Hij had voor het trainingskamp in Luxemburg een zwaar conditioneel programma voor ons in petto. Van twee keer trainen in de week ging ik naar drie keer per dag! De kilo’s vlogen er vanaf. Deze belasting zouden we nu gekkenwerk noemen. Tijdens het trainingskamp belde ik mijn ouders en liet hen weten dat ik er flink doorheen zat. Enkele uren later zat mijn vader in de lobby van het hotel waar we verbleven. Zo had ik het nu ook weer niet bedoeld…

Krantenbericht uit het plakboek van Frank Weijers over zijn profdebuut.

Krantenbericht uit het plakboek van Frank Weijers over zijn profdebuut.

1.000ste doelpunt Helmond Sport

De beloning voor die zware trainingsarbeid was dat ik in de eerste competitiewedstrijd tegen BVV Den Bosch in de basis stond. Vaste spits Jurgen Streppel was vanwege een schorsing niet beschikbaar. Ik scoorde de openingsgoal in mijn debuut en het was gelijk het 1.000ste doelpunt van Helmond Sport in het betaalde voetbal. Of dat nog niet genoeg was wonnen we ook nog: geweldig! Het bleef goed met me gaan en na zes wedstrijden had ik zes keer gescoord. Tijd om opnieuw met Helmond Sport aan tafel te gaan zitten en een nieuw contract te tekenen. Het was een mooie tijd, sportief deden we het goed en de klik met de achterban was er, Ik heb hele warme gevoelens bij deze club.”

Bosman-arrest

Weijers diende zijn contract uit bij de Helmonders en even leek het erop dat hij terug zou keren naar UNA omdat hij er tijdens de contractonderhandelingen niet uitkwam met Helmond Sport. Het was de periode voor het Bosman-arrest – clubs konden na het aflopen van het contract nog een transferbedrag vragen – en de transfersom die betaald moest worden door de club die hem over wilde nemen was een barrière. Uiteindelijk meldde eerste divisionist Haarlem zich, want zij zochten een vervanger voor Piet Keur die naar Heerenveen vertrok. Weijers maakte de overstap, maar bleef in Brabant wonen, omdat hij kort daarvoor een huis had gekocht.

Trainen bij Willem II

Weijers: “Ik had niet meer gerekend op een langer verblijf in het betaald voetbal. Ik zou teruggaan naar UNA en had net een nieuw huis. Ik had met Haarlem geregeld dat ik aan het begin van iedere week mee zou trainen bij eredivisionist Willem II, waar Jan Reker toen trainer was. Een wonderlijke combinatie die tegenwoordig niet meer denkbaar is.”

Van Haarlem naar Dessel Sport

Bij de Noord-Hollanders ontbrak de sfeer die de Brabander gewend was bij Helmond Sport. Hij vertrok daarom na een jaar naar Dessel Sport in België dat uitkwam in de Vierde Klasse – het vierde profniveau. Er speelden daar meer Nederlanders waaronder Mark van Sonsbeek. Van Sonsbeek overleed plotseling in 2011 tijdens een rondje hardlopen. Hij was op dat moment trainer bij hoofdklasser SV Deurne.

Weijers: “De coach van Dessel Sport had het goed gezien; hij liet de spelers het onderling regelen in het veld. Hij stuurde bij waar nodig en bewaakte de saamhorigheid. Er was een goede mix van jongens met een achtergrond in het betaald voetbal en een groep werkers die bereid was zich voor het teambelang weg te cijferen. Het eerste seizoen werden we kampioen en promoveerden naar de Derde Klasse. In de beide seizoenen dat ik er speelde werd ik topscorer. Ik zat uitstekend in mijn vel en dan komen de prestaties vanzelf. Hard werken deed ik altijd al, maar ook de sfeer was bepalend voor mijn prestaties.”

Die prestaties bleven niet onopgemerkt en in 1996 meldde eerste divisionist Eindhoven zich. Weijers tekende er een contract voor drie seizoenen.

Sport 7

Weijers was semiprof toen hij voetbalde en dat was een bewuste keuze: “Ik heb altijd een baan gehad. Dat was voor mij een goede combinatie. Ik heb het een half jaar als full-prof geprobeerd, maar het viel me tegen. Het was mijn eerste jaar bij Eindhoven en het was de tijd van het geflopte Sport 7, waardoor eerste divisieclubs ineens over meer financiële middelen konden beschikken. Ik had met voorzitter Frans Derks afgesproken dat ik weer semiprof zou worden als het full-prof zijn me niet beviel.

De afwisseling werk – voetbal heeft altijd goed gewerkt voor mij. Als full-prof voelde ik me meer vermoeid en dit ging ten koste van mijn prestaties. Ik zag ook de sportieve meerwaarde niet, vond de dagbesteding – kaarten of darten – te eenzijdig. Er werd weliswaar meer getraind, maar ik zag er de effecten niet van. Tegenwoordig zie je dat er veel meer individueel en specifieker wordt getraind; dát is wel effectief, zowel technisch als conditioneel. En dan heeft het wel zin om meer trainingsuren te maken.

Eindhoven – Roosendaal – Helmond

Eindhoven bracht hem niet wat hij ervan had verwacht en in het derde seizoen (1998/1999) werd hij verhuurd aan RBC Roosendaal. Daar was Ruud Kaiser toen trainer. Met John Lammers vormde Weijers het aanvalsduo. RBC hapte niet snel genoeg toe om Weijers voor RBC vast te leggen, daarom stapte de spits in 1999 over naar Helmond Sport.
Weijers: “Ik had bij RBC laten weten dat ik een deadline had wat betreft een nieuw contract, de club treuzelde en inmiddels had Adri van Kraaij zich namens Helmond Sport bij mij gemeld. We waren er snel uit; ik tekende een contract voor twee seizoenen. Kort voor het verstrijken van mijn deadline belde RBC-voorzitter Pollemans me op: of het nog zin had om te praten. Ik vertelde hem dat ik al akkoord was met Helmond Sport. Het had nog een leuke tijd kunnen worden daar in Roosendaal, want onder Robert Maaskant promoveerde RBC naar de Eredivisie. Dat had ik ook wel graag meegemaakt.

Lille en Zeelst

De tweede periode in Helmond beviel me minder goed. Sportief was het geen groot succes, hoewel er toch wel wat gerenommeerde namen in ons team stonden, zoals John de Wolf, Juul Ellerman en Roland Vroomans. Maar, op een of andere manier klikte het niet, met name bij de ervaren spelers ontbrak het vuur. Mijn contract met Helmond Sport werd niet verlengd en na een half jaar bij KFC Lille sloot ik mijn actieve carrière af bij UNA. Met trots én plezier kijk ik terug op mijn voetbalcarrière.”

Trainersloopbaan

Bij UNA startte ook zijn trainersloopbaan. Drie seizoenen bij UNA 2 en vervolgens twee bij Bladella. Daarna drie jaar Brabantia en het kampioenschap in zowel de tweede als eerste klasse, drie jaar De Valk met daarin een kampioenschap in de eerste klasse en sinds het seizoen 2015/2016 trainer bij SV Deurne, dat het seizoen ervoor degradeerde uit de hoofdklasse. Zoals hij als speler was, zo is hij als trainer; hard werken en een goede sfeer vormen de basis. Daarnaast heeft zijn visie op het voetbal zich ontwikkeld.

Frank Weijers in actie als trainer van eersteklasser SV Deurne. ©Roos Konijnenburg.

Frank Weijers in actie als trainer van eersteklasser SV Deurne. ©Roos Knijnenburg.

Ervaringsvak

Weijers: “Het trainersvak is een ervaringsvak. Ik ben rustiger geworden en als me iets niet aanstaat zorg ik er eerst voor dat de emotie er bij mij uit is voordat ik het team of een speler spreek. Ik benoem de situatie en ben kritisch. Het UEFA A /Trainer-Coach / Senioren diploma dat ik in 2011 haalde heeft veel invloed gehad om mij als trainer. De cursus heeft me geleerd over verantwoorde conditionele trainingsopbouw. Ik combineer voetbalechte vormen met het nodige loopwerk waardoor de spelers flink wat meters afleggen. Zo wordt een goede conditionele basis verkregen terwijl men toch voortdurend met de bal bezig is.

De opleiding UEFA A/ Trainer-Coach I Senioren is gericht op het trainen en coachen van spelers uitkomende in de hoogste klassen van het amateurvoetbal of de beloften competitie betaald voetbal en/of het fungeren als assistent Trainer-Coach in het betaalde voetbal. Uitgangspunt is dat de Trainer-Coach I Senioren leert om op planmatige wijze te werken aan de ontwikkeling van een speelwijze van het team.

Magneetbord

Ik maak graag gebruik van het magneetbord om situaties uit te leggen en stimuleer de spelers om mee te denken. Dit stimuleert het teamproces en hun creativiteit. En ik bewaak de grote lijn. Doel is dat de spelers het spelconcept omarmen en voelen dat het van hen is. Met deze aanpak heb ik al behoorlijk wat succes gehad. Wat ik wel merk is dat er op hoofdklasse- en eerste klasse niveau steeds minder jongens in de selectie zitten die bij een BVO in de jeugdopleiding hebben gezeten. Je ziet dit aan de lichamelijke ontwikkeling, belastbaarheid en technische basis. Daarom richt ik me vooral op een goede organisatie.”

theGreatMatch.com wenst Frank Weijers succes met zijn werkzaamheden bij SV Deurne. Hij is een van de aanwezigen tijdens de eerste editie van het voetbalcafé “De 14e Man” dat wordt georganiseerd in de business club van Helmond Sport. Je leest hier meer over dit voetbalcafé.