Roel Brouwers publiekslieveling bij Borussia Mönchengladbach


(tekst: theGreatMatch.com, met dank aan Marcel Koolen van QZNYWRLDTXTConceptie voor de revisie)

In het seizoen 2009-2010 speelde verdediger Roel Brouwers alle wedstrijden voor Borussia Mönchengladbach in de Bundesliga en was hij met acht doelpunten clubtopscorer. Inmiddels is Brouwers 33 jaar en bezig aan zijn negende seizoen bij Die Fohlen. Brouwers is opgeleid bij Roda JC, speelde twee seizoenen bij SC Paderborn waarna hij de overstap maakte naar Borussia Mönchengladbach waar hij inmiddels is uitgegroeid tot publiekslieveling. Na een moeizame start in de Bundesliga dit seizoen heeft Gladbach de weg omhoog weer gevonden met drie overwinningen op rij.

In zijn eerste seizoen bij Gladbach promoveerde de club weer naar de Bundesliga en sindsdien werden de prestaties steeds stabieler. Vorig seizoen werd de competitie met een derde plaats in de eindrangschikking afgesloten. Hoe is de carrière van Roel Brouwers verlopen, wat is zijn mooiste voetbalherinnering en was is de verklaring van het succes van Borussia Mönchengladbach?

Telekom Cup Borussia - Bayern Brouwers 2015-07-13

Brouwers in actie voor Borussia Mönchengladbach tijdens de Telekom Cup ter voorbereiding op het seizoen 2015-2016.

Van Limburg naar Duitsland

Brouwers groeit als jeugdspeler van Roda JC door naar de eerste elftalselectie van de club uit Kerkrade. In vier seizoenen komt hij tot 50 wedstrijden voor de geel-zwarten. Hoewel een respectabel aantal is het niet de doorbraak als vaste waarde waarop hij hoopte. Brouwers wordt verhuurd aan SC Paderborn dat uitkomt in de tweede Bundesliga. De Nederlander Jos Luhukay is daar op dat moment trainer.

Leerschool

Roel Brouwers: “In twee seizoenen werd ik een vaste waarde bij SC Paderborn. Ik ontdekte al snel het verschil dat er bestaat tussen de eisen die worden gesteld aan een centrale verdediger in Nederland en in Duitsland. In Nederland werd van mij verwacht dat ik naast mijn verdedigende taken ook een belangrijke bijdrage leverde aan de spelopbouw door in te schuiven. Bij Paderborn was het allerbelangrijkste dat ik voorkwam dat mijn directe tegenstander kon scoren.

De spitsen die ik tegen had waren stevige jongens als Erik Meijer en Arie van Lent. In de Bundesliga speelt de tegenstander vaak met grote spitsen. Met mijn fysiek, ik ben 1 meter 92, kan ik dit type spelers goed bespelen. Ik heb me daarin de afgelopen jaren steeds beter ontwikkeld. SC Paderborn was een goede leerschool voor mij. Bovendien was het een hecht team en waren de verwachtingen niet te hooggespannen. Handhaven was de doelstelling en dat lukte ook in de seizoenen dat ik er speelde.”

Luhukay

Het was diezelfde Luhukay die bij zijn aanstelling als trainer van Borussia Mönchengladbach in 2007 Brouwers als versterking binnenhaalde. Gladbach speelde toen ook in de tweede Bundesliga en had als doelstelling in het seizoen 2007-2008 promotie naar de Bundesliga. Dat lukte en sindsdien is Gladbach bezig aan een indrukwekkende opmars met, in het seizoen 2014-2015, een knappe derde plaats. Een plek die recht geeft op de groepsfase van de Champions League. Brouwers speelde al eens een wedstrijd in de (voorronde) Champions League; drie seizoenen geleden, uit tegen Dynamo Kiev. Gladbach werd toen in de voorronde uitgeschakeld voor het hoofdtoernooi.

Borussia Mönchengladbach zit in de groepsfase van de Champions League in een poule met Juventus, Manchester City en Sevilla. Brouwers speelde de eerste wedstrijd uit in en tegen Sevilla (3-0 verlies). Vorige week woensdag verloor Gladbach ook de eerste thuiswedstrijd. Thuis tegen Manchester City werd, tegen de verhouding in, verloren met 2-1.

Een bijzonder moment

Brouwers: “Wat voor mij een heel bijzonder moment was, was mijn debuut in de basisopstelling van Roda JC in de uitwedstrijd tegen PSV in het seizoen 2002-2003. Samen met Mark Luijpers stond ik in het centrum van de verdediging. Mijn directe tegenstander was Mateja Kezman. Verder speelde PSV met Arjen Robben in de voorhoede. We hielden PSV op 0-0 en als verdediger betekende dit een clean sheet; een prima prestatie. Zeker wanneer je weet dat in die tijd PSV thuis heer en meester was en dit seizoen ook landskampioen werd en Mateja Kezman met 35 doelpunten de onbetwiste topscorer werd van de Eredivisie.

Voor mij een bijzondere wedstrijd, maar ik denk dat de fans van Borussia Mönchengladbach mijn prestaties in het seizoen 2009-2010 het meest tot de verbeelding vinden spreken. Voor mij een heel goed seizoen; ik speelde alle 34 Bundesligawedstrijden van begin tot eind en maakte acht van de 43 doelpunten, waarmee ik, samen met Marco Reus (tegenwoordig speler bij Borussia Dortmund), clubtopscorer werd. In dat seizoen scoorde ik de 1-1 uit in München tegen Bayern, de club waar toen Louis van Gaal trainer was en Mark van Bommel in de basis stond. We verloren alsnog met 2-1, maar scoren in München is niet iedereen gegeven. In hetzelfde seizoen was ik met mijn doelpunt tegen HSV matchwinner en was ik mijn directe tegenstander Ruud van Nistelrooy bij een vrije trap te snel af.

TuS Koblenz - Borussia Brouwers 2015-07-04 CV (40)

Brouwers: “Clubtopscorer als centrale verdediger! Dat was bijzonder.”

Statistieken in het voetbal

Clubtopscorer en dat als centrale verdediger! Ik was dat seizoen de meest scorende verdediger op de Europese velden en hield Daniel van Buyten (Bayern München) achter mij.”

De krant Bild trok aan het einde van het seizoen een interessante conclusie: naast het aantal doelpunten en in aanmerking nemend dat hij alle wedstrijden volledig had gespeeld was ook zijn trefzekerheid een record. Met acht doelpunten uit 20 doelpogingen lag zijn rendement op 40%! De kop boven het artikel luidde Roels Riesen-Rekord.

Een citaat uit het artikel in Bild: “Treffer-Quote: 20 Torschüsse, acht drin. Zweieinhalb Versuche für einen Treffer-historischer Bundesliga-Rekord!

Statistieken als trefzekerheid zie we tegenwoordig steeds vaker in de verschillende voetbalmedia opduiken. Hiervoor worden alle acties van spelers op het veld, zoals balcontacten, passes en duels vastgelegd. De FIFA heeft dergelijke statistieken bijvoorbeeld voor het WK 2014 beschikbaar gemaakt op haar website (lees hier). Hiermee is in detail te zien wat een individuele speler tijdens de afgelopen WK heeft gepresteerd. In een latere bijdrage op theGreatMatch.com zullen we aandacht besteden aan de manier waarop deze data worden verzameld en wat er mee gedaan kan worden.

Fifa-statistieken

Statistieken van het WK 2014 in Brazilië.

Ken je tegenstander, ken je zelf

Deze gedetailleerde wedstrijdstatistieken worden steeds vaker gebruikt door zowel profclubs als sportmedia. Ook Roel Brouwers heeft hier ervaring mee en heeft wel enkele veranderingen ervaren. Zo heeft hij het gebruik van videobeelden door de analyse van prestaties van zowel zijn team als van de tegenstanders nadrukkelijk zien toenemen. Brouwers: “In de tijd dat ik bij Roda JC speelde werd door de technische staf in tactische besprekingen al wel gebruik gemaakt van videobeelden. Zo bekeken we de wedstrijden van onze aankomende tegenstander.

Bij Gladbach maken we hier een veel intensiever en specifieker gebruik van. We bekijken meerdere keren per week beelden die door een videoanalist zijn klaargezet. Dat gebeurt met de volledige spelersgroep, een aantal spelers of individueel met de trainer. Met één druk op de knop kunnen bepaalde wedstrijdsituaties, zoals bijvoorbeeld alle corners van de tegenstander, opgeroepen worden. Het stelt ons in staat inzicht te krijgen in de spelpatronen van de tegenstander en daar ons voordeel mee te doen. Maar we besteden veruit de meeste tijd aan ons eigen spelsysteem en aan onze eigen tactiek.

Gewoon fit

Uitzonderingen daargelaten lijkt het erop dat spelers jonger, maar kortstondiger op topniveau presteren. Het spel wordt steeds sneller en dat stelt enorme eisen aan de fysieke gesteldheid van de spelers. Bij Gladbach hebben we een uitgebreide medische staf die ervoor zorgt dat het team in topconditie is. Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf als speler goed verzorgt, zodat je gewoon fit bent. Door de jaren heen leer je wat je wel en niet kunt en wat je nodig hebt om optimaal in conditie te blijven. Tot nu toe ben ik redelijk gevrijwaard gebleven van blessures, waardoor een trainer altijd op mij kan rekenen. Ook dat verklaart een deel van mijn succes. Daarbij komt ook nog dat de organisatie bij Gladbach de afgelopen jaren een stuk professioneel en stabieler is geworden. Technisch directeur Max Eberl zit er al een aantal jaren.”

Roooooooel!

Los van alle ontwikkelingen en veranderingen in het voetbal is Brouwers vooral zichzelf gebleven. Iets wat enorm wordt gewaardeerd door de fans. Mede hierdoor is hij uitgegroeid tot een ware publiekslieveling. Zijn acties worden vanaf de tribunes begeleidt met een luid: Roooooooel!, met zeven o’s. En dat wil wat zeggen, want in Gladbach zijn ze door de jaren heen echt wel wat gewend met in de jaren zeventig voetbalgrootheden als Günther Netzer, Berti Vogts en Jupp Heynkes en meerdere landskampioenschappen en UEFA-bekers. En ook in het wat meer nabije verleden hebben de fans kunnen genieten van een aantal ex-teamgenoten van Brouwers, zoals verdediger Dante (VFL Wolfsburg), middenvelder Marco Marin (Chelsea) en doelman Ter Steegen (CF Barcelona). Die laatste is trouwens een duidelijke exponent van de eigen jeugdopleiding.

Roel-Brouwers-Borussia-Monchengladbach

Het Borussia-Park in Mönchengladbach is het thuisstadion Borussia Mönchengladbach. Het stadion heeft een capaciteit van 54.067 toeschouwers.

Palmares

Brouwers: “Met name op de jeugdopleiding heeft Gladbach sterk ingezet. Gladbach heeft een eigen internaat en dat heeft als resultaat dat steeds meer jonge spelers binnen de selectie aansluiten en doorgroeien. Dat is goed voor de spelers en het geeft een positieve uitstraling. Als een van de ervarenere spelers in de selectie bied ik op het veld en in de spelersgroep rust en stabiliteit. Ik zie deze combinatie van factoren aan de basis staan van ons succes.”

Het jeugdige elan is ook de verklaring voor de bijnaam Die Fohlen – veulens – die Borussia Mönchengladbach als sinds de jaren zeventig heeft. Met, onder andere, de eerder genoemde Netzer veroverde Gladbach naast grote prijzen ook de harten van de voetbalfans met het frisse spel en de jeugdige uitstraling.

De fans zien die meerwaarde en Roel wordt daarom op handen gedragen. Wij van theGreatMatch.com wensen Roel een succesvol negende seizoen toe bij Borussia Mönchengladbach en wellicht dat hij nog een geweldige ervaring toe kan voegen aan zijn palmares: matchwinner in een Champions League duel. Dan zullen de Gladbach-fans ongetwijfeld nog een aantal o’s toevoegen: Rooooooooooel!