Vijftien jaar en profvoetballen maar!


(tekst: theGreatMatch.com, met dank aan Marcel Koolen van QZNYWRLDTXTConceptie voor de revisie)

Doelman Guido Budziak debuteerde in 1997 als 15-jarige in het betaalde voetbal. Hiermee is hij, nog steeds, de jongste speler ooit. Hieronder volgt zijn verhaal als ouverture van theGreatMatch.com, de door hem opgerichte site die gaat over ontwikkelingen in het voetbal en de rol die (technologische) vernieuwingen hierbij hebben gespeeld en spelen.

Wat doe je als je 15 jaar bent? Je zit in de derde of vierde klas van de middelbare school, je gaat nog met je ouders op vakantie en je hebt een bijbaantje. Wanneer je 15 ½ bent kun je op voor het theorie-examen van het scooterrijbewijs. En als je voetballer bent, droom je ervan in het eerste team van je eigen club te mogen spelen, of, profvoetballer te worden.

Guido Budziak: “Die droom kwam voor mij uit in 1997 toen ik als geboren Eindhovenaar mijn debuut maakte bij eerstedivisionist FC Eindhoven – toen SBV Eindhoven – waarvan ik enkele jaren eerder nog een seizoenkaart had.”

Het jaar 1997

1997 was het jaar van de, tot op heden, laatste Elfstedentocht, met als winnaar Henk Angenent. Harry Potter en de Steen der Wijzen verscheen van de hand van J.K. Rowling, destijds een alleenstaande moeder in de bijstand en nu, door het succes van de zevendelige boekenreeks en de verfilming daarvan, behorend tot de rijken der aarde. Jan Ullrich wint de 84ste editie van de Ronde van Frankrijk. Het is ook het jaar dat Larry Page en Sergey Brin op 15 september het internetdomein Google.com registreren. Inmiddels is Google uitgegroeid tot gigantisch groot bedrijf en niet meer weg te denken als zoekmachine op pc’s, smartphones en tablets.

Het jaar 1997 in beeld (van links naar rechts): Henk Angenent wint de Elfstedentocht, Harry Potter en de Steen der Wijzen verschijnt, Jan Ullrich wint de 84ste editie van de Ronde van Frankrijk en Larry Page en Sergey Brin registreren Google.com.

Het jaar 1997 in beeld (van links naar rechts): Henk Angenent wint de Elfstedentocht, Harry Potter en de Steen der Wijzen verschijnt, Jan Ullrich wint de 84ste editie van de Ronde van Frankrijk en Larry Page en Sergey Brin registreren Google.com.

Het voetbaljaar 1997

Wat voetbal betreft was 1997 het jaar dat PSV landskampioen werd in de PTT-telecompetitie. FC Schalke 04 won onder leiding van trainer Huub Stevens de UEFA-Cup. De finale bestond toen nog uit een uit- en thuiswedstrijd. Coach Bobby Robson won met FC Barcelona de, inmiddels verdwenen, Europacup II – het Europees toernooi voor bekerwinnaars – in de Rotterdamse Kuip met 1-0 ten koste van Paris Saint-Germain. Borussia Dortmund legde in het Olympiastadion in München in de finale van de Champions League tegen Juventus beslag op de cup met de grote oren. En… Het was het jaar dat Guido Budziak debuteerde in het betaalde voetbal.

PSV wint de landstitel, Schalke'04 de UEFA Cup, FC Barcelona de Europacup II en Borussia Dortmund de Europacup I

PSV wint de landstitel, Schalke 04 de UEFA Cup, FC Barcelona de Europacup II en Borussia Dortmund de Europacup I

Mijn debuut

“In het seizoen 1997-1998 was ik jeugdkeeper van de A1 van FC Eindhoven. Het was mijn tweede seizoen bij de club. Op een bepaald moment waren de eerste en tweede doelman van het eerste team, Albert van der Sleen (nu keeperstrainer bij NAC-Breda) en John Achterberg (nu keeperstrainer bij Liverpool FC) beiden niet inzetbaar. Hierdoor speelde doelman Peter Smulders de uitwedstrijd tegen Dordrecht ’90 en ik, als 15-jarige zat op de bank. Smulders raakte halverwege de tweede helft geblesseerd aan de knie, maar kon de 90 minuten wel vol maken. De blessure was dermate ernstig dat hij het volgende duel, thuis tegen Telstar, niet kon spelen. Ook Van der Sleen en Achterberg konden geen acte de présence geven.”

Eindhoven moest dus op zoek naar een doelman en klopte aan bij Frank Brugel, destijds 39 jaar en oud-doelman van, onder andere, RBC Roosendaal en Willem II, en toen keeperstrainer bij Willem II. Brugel stelde zich beschikbaar en de club diende voor hem bij de KNVB een dispensatieverzoek in voor de wedstrijd. De dispensatie werd verleend.

Petr Cech

Evenals de week ervoor zou ik als tweede doelman op de bank zitten, maar eerst moest ik die dag nog met het Nederlands elftal onder 15 op het sportpark van De Treffers in Groesbeek de jeugdinterland tegen Tsjechië spelen. In de lichting van spelers die op 1 januari 1997 jonger dan 15 jaar waren zaten spelers als Youssouf Hersi (destijds AJAX) en Nico Leijsten (destijds PSV). Met die laatste zou ik jaren later bij SV Deurne, dat toen uitkwam in de Hoofdklasse B zondag, herenigd worden.

We hadden voorafgaand aan deze interland enkele keren getraind, zodat ik van de voorbereidingen op het duel Eindhoven – Telstar niets had meegekregen van de aandacht die er was vanwege het opmerkelijke debuut van Frank Brugel. Van de interland herinner ik me niet veel meer, zelfs niet de uitslag. Ik herinner me nog wel de meest opvallende naam aan de kant van de Tsjechen: de toen 15-jarige doelman Petr Cech die tegenwoordig bij Arsenal in de Premier League keept.

Direct na de wedstrijd vertrok ik met Marco van den Braken (assistent-trainer bij Eindhoven) naar het Jan Louwersstadion in Eindhoven, om als reserve doelman op de bank plaats te nemen.

Zaterdag 15 november 1997, Eindhoven – Telstar, Jan Louwersstadion: rood voor Brugel!

In de 69ste minuut van de wedstrijd is de stand 3-1 (0-1 Raoul Henar, 1-1 Kurt Thysbaert, 2-1 en 3-1 Raphael Losada). Brugel onderschept een bal met zijn handen, ver voor zijn doel. Vanuit de dug-out zie ik dat het op de rand van het zestienmetergebied is. De grensrechter oordeelt echter dat mijn 39-jarige collega zich buiten het keepersgebied bevindt en scheidsrechter Peter Oskam – tegenwoordig Tweede kamerlid voor het CDA – trekt de rode kaart.

Het moment van de wissel. Brugel eruit, Budziak erin.

Het moment van de wissel. Brugel (links) eruit, Budziak (rechts) erin.

Rinus Louwers

Iedereen bij Eindhoven is in rep en roer. Trainer Willem Leushuis wordt vanwege zijn commentaar door Oskam ook op een rode kaart getrakteerd en moet het verdere verloop van de wedstrijd van achter de hekken aanschouwen. De enige die het hoofd koel houdt is de toenmalige fysiotherapeut van Eindhoven, Rinus Louwers. Hij haalt me uit de dug-out en doet met mij een korte warming-up aan de zijlijn. Ik krijg een paar ballen in de handen getrapt. En dat is het. Voor warmlopen is geen tijd. Brugel gaat het veld af en wenst me, ondanks zijn grote teleurstelling, veel succes.

Wedstrijdformulier van mijn debuutwedstrijd Eindhoven - Telstar (3-1)

Wedstrijdformulier van mijn debuutwedstrijd Eindhoven – Telstar (3-1)

Puber onder de lat

Aanvaller en tweevoudig doelpuntenmaker Raphael Losada wordt naar de kant gehaald en maakt plaats voor een piepjong broekie die zijn debuut maakt. Het is overigens niet de eerste keer dat Losada betrokken is bij een debuut: op 15 mei 1993 speelde hij bij Fortuna Sittard en werd in het eredivisieduel tegen Cambuur gewisseld voor de toen 16-jarige Mark van Bommel die daarmee zijn debuut maakte in de eredivisie.

De viermansverdediging van de Eindhovenaren, bestaande uit linksback Jan Martens, centrale verdedigers Sammy Greven en Ralf Manders en rechtsback John Laponder hebben nu een onervaren puber achter zich staan. De 2.300 toeschouwers, hoofdzakelijk Eindhoven fans, houden hun hart vast. Houdt de 3-1 voorsprong van de thuisclub stand? Telstar schakelt een tandje bij en het wordt pompen of verzuipen. Ik treed een aantal malen handelend op, trap een paar keer uit en mijn doel blijft zuiver. Geen doelpunt tegen én een overwinning, een prima debuut!

Handjes schudden na de wedstrijd. Budziak met achter hem Frank Weijers en uiterst rechts Roland Vroomans.

Handjes schudden na de wedstrijd. Budziak met achter hem Frank Weijers en uiterst rechts Roland Vroomans.

Wel in de schijnwerpers, geen social media

In die tijd werden de samenvattingen van de eerste divisie door SBS 6 uitgezonden. Helaas waren er door een technisch probleem geen beelden van de wedstrijd beschikbaar. Twitter, Facebook en smartphones waren er nog niet. De verhalen en beelden die wel zijn vastgelegd kwamen van de hand van de verschillende journalisten van kranten die mij interviewden en van de officiële fotografen bij de wedstrijd. Ook was er een fraaie cartoon van Pluis in het Brabants Dagblad die de boodschap van de wedstrijd goed samenvatte.

De cartoon van Pluis in het Brabants Dagblad.

De cartoon van Pluis in het Brabants Dagblad.

Op maandag 17 november kreeg mijn debuut nog een staartje in de landelijke media. Verschillende kranten publiceerden een artikel waarin mijn debuut werd vermeld. Een cameraploeg van de NOS verscheen zelfs op het schoolplein van het toenmalige Hertog Jan college (inmiddels opgegaan in scholengemeenschap Were Di) in Valkenswaard, waar ik in 4 VWO zat. ’s Avonds werden de beelden door NOS Studio Sport uitgezonden. Een bijzondere ervaring, niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn klasgenoten en docenten. Ook zij kwamen in beeld en genoten daarom even landelijke bekendheid.

Einde profcarrière

Ik zou nog anderhalf seizoen in de A1 van Eindhoven spelen, waarna ik naar PSV vertrok. Daar speelde ik drie seizoenen. Met PSV A1 en PSV 2 won ik de Amstel Cup en ik zat een half jaar bij de selectie van het eerste van PSV. In die periode zat ik op de bank achter, afwisselend, Ronald Waterreus en Patrick Lodewijks. Van een debuut in het eerste van PSV is het nooit gekomen. Ik maakte in mijn PSV-tijd nog wel een jeugd-WK mee. Dat was in 2001. De bondscoach van het team was Louis van Gaal. In mijn derde seizoen bij PSV werd ik enkele maanden verhuurd aan RKC Waalwijk dat onder leiding stond van trainer Martin Jol.

Hierna vertrok ik naar FC Oss dat getraind werd door Harry van den Ham. Van den Ham was tijdens mijn debuutwedstrijd trainer van Telstar. Na twee seizoenen FC Oss, een seizoen Roda JC – waar ik onder Wiljan Vloet mijn eredivisiedebuut maakte – en een jaar Fortuna Sittard, kwam er een einde aan mijn profcarrière. In de wedstrijd Fortuna Sittard – De Graafschap raakte ik zwaar geblesseerd aan mijn lies. Ik was toen 22 jaar.

Weerzien

De revalidatie van die blessure nam bijna een jaar in beslag en toen ik hersteld was ging ik bij zondag Hoofdklasser SV Deurne spelen. Bij deze club kwam ik nog enkele keren mensen tegen die destijds bij mijn debuut aanwezig waren. Rinus Louwers verzorgde in mijn beginjaren bij SV Deurne de fysiotherapie en Roland Vroomans (speelde in de spits bij Eindhoven) zou later nog een periode mijn coach zijn als interim-trainer. In 2012, bijna 15 jaar later, kwam ik bij de wedstrijd Baronie – SV Deurne Frank Brugel weer tegen die toen technisch manager was bij de Baronnen. De huidige trainer van SV Deurne, Frank Weijers, zat evenals ik op de 15de november 1997 op de bank bij Eindhoven. Met centrale verdediger Wim Verbeek speelde ik zes jaar samen in het eerste elftal van SV Deurne. Hij zat destijds ook in de jeugdopleiding van FC Eindhoven en was toeschouwer bij de wedstrijd. Al deze mensen weten zich die bewuste wedstrijd nog goed te herinneren.

Een actie uit de wedstrijd SV Deurne-Feyenoord, 1/8 finale van de KNVB beker. Uitslag 0-4. Mijn laatste "grote" wedstrijd.

Een actie uit de wedstrijd SV Deurne-Feyenoord (2008), 1/8 finale van de KNVB beker. Uitslag 0-4. Mijn laatste “grote” wedstrijd.

theGreatMatch.com

Inmiddels ben ik 33 jaar en vanwege aanhoudend blessureleed (nog altijd de lies) al tweeënhalf jaar niet meer actief als speler. Sinds ik in 2013 gestopt ben bekleed ik een technische functie bij SV Deurne. Tot op de dag van vandaag draag ik de mooie herinnering van mijn debuut in het betaalde voetbal met me mee. En het is deze herinnering die mede aan de basis staat van theGreatMatch.com.

Mijn voetbalcarrière is door blessureleed voortijdig tot een einde gekomen, maar ik blijf enthousiast over het spelletje. Door mijn debuut in 1997 trad ik in de schijnwerpers. Topspelers die de Champions League of het WK halen zijn wereldberoemd en hun verhalen lees je voortdurend in de media. Anderen worden lokale helden. Maar iedereen heeft een of meerdere geweldige voetbalervaringen, ongeacht het niveau en de omstandigheden waaronder deze hebben plaatsgevonden. theGreatMatch.com is er om dat dat gevoel te kunnen beleven en ervoor te zorgen dat er in onze moderne tijd nog veel meer geweldige voetbalervaringen bij komen!”