PSV jeugdtrainer Rick de Rooij – anders kijken naar talent


Rick de Rooij was panellid tijdens de eerste editie van voetbalcafé De Veertiende Man. Hij is jeugdtrainer bij PSV en in het bezit van het diploma Coach Betaald Voetbal. Vrouwenvoetbal en jeugdvoetbal zijn twee gebieden waar niet iedere cursist Coach Betaald Voetbal ervaring mee heeft. De Rooij al jarenlang actief als jeugdtrainer. Hoe kijkt hij zijn eigen ontwikkelingen aan en hoe ziet hij zijn plek in de klas met cursisten waaronder ex-profs zoals Jürgen Dirkx, Bert Konterman en Gérard de Nooijer. In gesprek met Rick de Rooij.

Inzichten over opleiden in Nederland

Rick de Rooij: “Ik herinner me nog goed een opmerking die van een jeugdcoach van Barcelona tegen mij maakte. Hij zei: ‘Nederlandse teams zijn heer en meester in het spelen op balbezit op eigen helft. Als ze geen weerstand krijgen tenminste. Want met weerstand gaat het mis’. Daar zit wel wat in denk ik. Wat onze opleidingsbenadering kenmerkt is de uniforme aanpak. Iedereen hetzelfde laten doen terwijl we weten dat er grote onderlinge verschillen kunnen zijn tussen jeugdspelers. Bovendien zijn sommige spelers laatbloeiers.

Wat dat betreft vindt er gelukkig bij het beoordelen van ‘talent’ wel een omslag plaats in Nederland. Je kunt kijken naar het atletisch en voetbaltechnisch vermogen. Hier kun je bepaalde onderdelen zelfs testen. Denk aan snelheid, uithoudingsvermogen, technische vaardigheden en motorische ontwikkeling. Wat steeds belangrijker wordt is de intrinsieke motivatie. Is iemand een echte liefhebber? Dit tweede punt is vaak van doorslaggevend belang voor het succes.


r.d.r

Handelen vanwege het geboortemaandeffect

De KNVB hanteert een jaarkalender voor de indeling van de categorieën (van de mini’s tot en met de A-jeugd) en gebruikt 1 januari als peildatum. Dit betekent dat jeugdteams bestaan uit kinderen uit hetzelfde geboortejaar. Er is dus binnen een team een leeftijdsverschil mogelijk van bijna 12 maanden tussen de oudere en de jongere spelers. De algemene inzichten zijn dat oudere kinderen hierdoor een voordeel hebben. Die zitten verder in hun ontwikkeling ten opzichte van de jongere kinderen. Enkel en alleen vanwege de datum die voor de indeling wordt gehanteerd.

Met dit inzicht – ‘het geboortemaandeffect’ – houden we nu rekening. Tijdens de fase waarin jongeren volop groeien en in ontwikkeling zijn kan een paar maanden leeftijdsverschil een grote impact hebben. We hebben dit teruggezien in de data over de inzet van onze eigen spelers. De ‘oudere’ spelers hebben meer speelminuten dan de jongere in het team. Tot wel 150% meer! Er is dus blijkbaar onbewust een voorkeur. We spelen hier actief op in. We laten nu de laatste helft van een categorie spelen met de eerste helft van de categorie eronder. Alsof de peildatum met een half jaar verschoven is. Dus in plaats van de jongste behoren ze tot de oudere spelers en omgekeerd.

De KNVB pakt dit tegenwoordig bij de jeugdselectieteams als volgt aan. Er zijn bijvoorbeeld 3 oranje-teams van onder-15. Er is een team dat uit spelers bestaat dat op dat moment het beste presteert. Daarnaast is er een schaduwteam en er is een zogenaamd future team. Dit team bestaat uit spelers die voetbaltechnisch gezien tot de besten behoren maar die nog niet zijn opgewassen tegen al te grote de fysieke weerstand. Dat kan snel veranderen. Door op deze manier te werk te gaan kan daar veel beter op worden ingespeeld dan in het verleden. Wat dat betreft denk ik dat we op de goede weg zijn.


 

De Great Match van Rick de Rooij

In het seizoen 2011/2012 was ik voor het 2de jaar op rij trainer van het vrouwenteam van VVV-Venlo. Daar waar we een enorm jong team hadden en pas voor het 2de jaar actief waren, wisten we in de competitie redelijk mee te draaien. In de beker schopten we het tot de halve finale van de beker, waar we landskampioen FC Twente troffen. Vooraf een kansloze missie. Door proces, geloof, kracht van het team en een motivatiefilmpje wisten we FC Twente te verslaan in een zenuwslopende penaltyreeks. Een unicum, de bekerfinale mogen spelen en daar de felbegeerde badjas voor te krijgen. Iets waar collega’s bij de mannen jaloers op waren. Het werd een onvergetelijke dag, die dag voor de finale en de finale zelf. We verloren. Maar de weg naar de finale toe was voor mij een hoogtepunt.”