Commercieel manager Mischa Rook (Willem II): “De voetbalclub is er om mensen te verbinden”


Mischa Rook is panellid tijdens de 2e editie van voetbalcafé De Veertiende Man. Rook speelde als profvoetballer bij FC Dordrecht, Cambuur Leeuwarden, Fortuna Sittard en FC Oss. Na zijn actieve carrière werd hij directeur van FC Oss. Tegenwoordig is hij commercieel manager van Willem II. Hij kent de wetten van het voetbal en weet wat sponsoren, supporters en (lokale) overheden zoeken in een profclub. Hij stond mede aan de basis van Talentencampus Oss (onderwijs op MBO niveau, het bedrijfsleven en FC Oss), een aantrekkelijke leer- en werkomgeving waarin het juiste talent op de juiste plaats tot bloei komen en voor de stad Oss te behouden. Een een-tweetje met Mischa Rook.


Jeugdspeler bij sv Oranje Wit

“Ik speelde tot mijn zestiende bij sv Oranje Wit (Dordrecht) voordat ik in de jeugdopleiding van Feyenoord ging spelen. Ik zat in de lichting van Alfred Schreuder. Ik was een laatbloeier en nooit hét uitgesproken talent. Wel goed, maar er waren altijd 3 of 4 spelers ‘de beste’. Mijn jeugdtrainer bij Oranje Wit was mijn held. Hij speelde zelf in het eerste elftal. Later werd ik zijn held omdat ik het – als een van zijn jongens – tot profvoetballer had weten te schoppen. Ik weet nog goed dat ik de hele zaterdag doorbracht op het sportpark. Eerst met het team een wedstrijd spelen en daarna gewoon doorgaan met partijtjes spelen.

Mischa_rook_actie

Mischa Rook in actie voor FC Dordrecht


Voetbalsucces én diploma’s

Tijdens mijn opleidingsjaren bij Feyenoord en daarna als speler van FC Dordrecht heb ik achtereenvolgens de HAVO, MEAO en SPECO (Sport & Marketing/Management, Tilburg) afgerond. Met mijn diploma’s op zak – ik was toen 26 – stapte ik dieper in het voetbalavontuur. Onder meer vanwege de financiële impulsen van Sport7 wilde ik mijn kansen als fullprof wagen. Met Cambuur (2 seizoenen) en Fortuna Sittard (1 seizoen) heb ik in totaal twee jaar op eredivisieniveau gespeeld. Spelen in de grootste stadions van Nederland was een mooie ervaring. Daarna heb ik 5 jaar bij FC/Oss als semi-prof gespeeld. Na verschillende commerciële functies was ik hier tot en met afgelopen zomer algemeen directeur.

Mischa_rook

Mischa Rook combineerde tijdens zijn carrière bij FC Oss het voetbal met een commerciële functie


Wat is volgens jou de rol van een voetbalclub?

Ik heb sv Oranje Wit de warmte van het clubgevoel ervaren. Een club is er in mijn ogen om mensen te verbinden. Het is een ontmoetingsplaats. Hoewel ik sinds mijn zestiende alleen maar in de profwereld heb gewerkt geldt voor profclubs hetzelfde. Dus ook voor clubs als FC/Oss en Willem II. De Talentencampus in Oss heeft die doelstelling ook. Oss is geen studentenstad, dus voor verenigingen en de economie was het zaak om een aanbod te creëren dat aantrekkelijk is voor de jeugd. Studeren op MBO-niveau in combinatie met sport- en ontwikkelingsmogelijkheden vormen de ingrediënten. De locatie speelt een belangrijke rol bij het opzetten van een initiatief met de gemeente, het onderwijs en het bedrijfsleven. Het voetbalstadion van een profclub heeft aantrekkingskracht.  Een sportpark van een amateurvereniging biedt in feite hetzelfde alleen is de schaal anders. Het gaat erom dat je onderscheidend en toegankelijk bent volgens mij.


De Great Match van Mischa Rook

Een sportief hoogtepunt voor mij is het kampioenschap met FC Dordrecht naar de Eredivisie. Destijds was het natuurlijk mooi maar als ik hier nu op terugkijk realiseer ik me hoe mooi en bijzonder die prestatie is geweest. Misschien is voor mij wel het belangrijkste dat ik altijd met plezier naar het voetbalveld ben gegaan om te trainen en te spelen. Dat was destijds bij sv Oranje Wit het geval en dat gold ook voor mijn profvoetbalcarrière.”